Exkurze Osvětim

V pátek 11. 3. 2022 jsme se se třídou vydali na výlet do Polska. Naším cílem byl koncentrační tábor v Osvětimi. Sešli jsme se už ve 4.30 u školy, kde nám pan učitel zkontroloval doklady.

Při cestě se k nám přidali kamarádi ze základní školy v Břestu. Poslouchali jsme hudbu a povídali si, takže nám cesta velmi rychle utekla.

Když jsme dorazili na místo a prošli kontrolou, dostali jsme sluchátka, abychom všichni slyšeli výklad místního průvodce. Celá exkurze měla dvě části. V první jsme si prohlédli věci, které zde zůstali po vězních v blocích, kde bydleli. Spali na dřevěných postelích, kde někdy spalo až osm žen a usínaly pouze v jedné poloze. Zbyly tu po nich boty, hřebínky, kufry se jmény a chomáče vlasů. Z vlásků místních Židů vyráběli Němci koberce a náplně do matrací. Prostředí, které společně sdílelo větší množství vězňů bylo nehostinné. Život v táboře nebyl lehký. Jeho obyvatelé trpěli podvýživou, zimou a různými nemocemi. Průměrná délka života zde byly tři měsíce. Navíc byli silně vyčerpaní, protože museli tvrdě pracovat. Zemřelo zde 1,4 milionu lidí, další zesnuli po opuštění tábora a ti, kteří přežili byli poznamenaní do konce života. Díky prohlídce jsme se dozvěděli plno nových a zajímavých informací.

Ve druhé části exkurze jsme viděli vlak, který převážel vězně. Zde Židy třídili na ženy, muže a děti. Staří a nemocní lidé šli rovnou do plynových komor. Ostatní šli pracovat, nebo také zemřeli v těchto komorách. V Březince se každý rok k uctění jejich památky slaví osvobození Židů.

Poznávací exkurzi jsme završili obědem v obchodním domě Slavíček plní silných zážitků a vděční, že můžeme vyrůstat v jiném a šťastnějším prostředí, než Židé z dob fungování koncentračních táborů.          

Nikola Říhová, 9. B, 1. ZŠ Napajedla

Mohlo by se Vám líbit...