Na skok do Egypta

Ve středu 14. února se žáci 6. ročníku vydali na krátkou výpravu do starověkého Egypta. Naši školu totiž poctil svou návštěvou PhDr. Pavel Onderka z Národního muzea v Praze, kde je v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur kurátorem egyptské a núbijské sbírky. Dlouhodobě se aktivně podílí na výzkumech v Núbii na území dnešního Súdánu, takže je to skutečně odborník na slovo vzatý.

Žáci se dozvěděli spoustu zajímavostí o životě ve starověkém Egyptě, o egyptských bozích i o tamních starých pohádkách, ve kterých hledali podobnosti s našimi známými příběhy o Popelce, Sněhurce nebo Šípkové Růžence. Povídali si o tom, jak a proč probíhal proces mumifikace zemřelých lidí i zvířat. Dokonce se ze snímků z CT snažili odhalit, o mumii jakého zvířete se jedná.

Své matematické schopnosti si procvičili v části věnované egyptskému roku, který trval 365 dní, dělil se na 3 roční období a 12 měsíců. Měsíc měl 30 dní a dělil se do tří týdnů. Týden měl 8 pracovních dní a víkend trval 2 dny. Zbylých pět dní v roce bylo zasvěceno oslavám bohů.

Nemohlo chybět ani vyprávění o egyptském písmu – hieroglyfech. Psát tímto krásným písmem si vyzkoušeli i v praxi – každý se podle návodu pokusil napsat své jméno. Pro některé to byl skutečný oříšek

Beseda byla velmi přínosná, žáci byli nadšení, zaujatí, pokládali spoustu dotazů a dozvěděli se spoustu zajímavých informací nejen o Egyptě ve starověku, ale také o současném výzkumu, kterého se pan doktor Onderka účastní. Za úžasné dopoledne mu patří velký dík a budeme moc doufat, že se s námi brzy podělí o nové poznatky ze života starých Egypťanů.

 

Mohlo by se Vám líbit...